Председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) Владимир

...
Председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища (ДКСБТ) Владимир
Коментари Харесай

Шефът на ДКСБТ: Очакваме балансиран пазар без резки движения и стабилитет в предлаганите храни

Председателят на Държавната комисия по стокови тържища и борси (ДКСБТ) Владимир Иванов заяви пред БНР, че се солидаризира със мнението на министъра на стопанската система по повод мнението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) за инициативата " Достъпно за вас ".

„ Мярката е доброволна, базира се на непринудено присъединяване и цели по-ниска цена при обезпечено качество на стоките. Цената е образувана без обвързване, принуда и интервенция и дава повече осведоменост на клиентите, като се съблюдават положителните търговски практики “, акцентира Иванов.

Той добави, че в акцията са показали интерес освен от огромните търговски вериги. И надали някой ще си разреши да не съблюдава разпоредбите на държание, тъй като това носи висок репутационен риск.

Мярката е добра и във съвместен интерес, изясни още Иванов. Всеки участник в самодейността подписва декларация (Зелената книга). Предвиждат се 7 групи храни да бъдат във фокуса. Всеки оператор ще избере по 2 продукта от 5 групи и по 3 продукта в 2 от групите (месни и млечни). Не може да се включват заместващи артикули.

Иванов напомни, че от ДКСБТ наблюдават 150 продукта, от които 27 хранителни артикули от първа нужда. В момента се регистрират равнища на цените от 2022 година

Има растеж при пилешкото месо – 10%, кашкавала – с 2%, домати и краставици – към 20%, само че при множеството други се следи задържане на ценовите нива.

„ През последните месеци (от май) наблюдаваме относителна непоклатимост на пазара. Има понижение на някои цени спрямо предходната година, като се изключи артикули, за които земеделската година беше неприятна. Няма съображение за суматоха. Очакваме уравновесен пазар без внезапни придвижвания и стабилитет в предлаганите храни “, уточни още Владимир Иванов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР